dimarts, 26 d’octubre del 2010

L’Ajuntament de Sitges presenta un projecte únic per convertir la ciutat en referent internacional de l’Economia de la Creativitat

El projecte, anomenat “QUALIA Sitges. Espai Creatiu del Mediterrani”, contempla la creació d’un nou campus de 100.000 m² per a centres formatius, empreses i organitzacions dedicades a l’art i la creativitat


El Barcelona Institute of Performing Arts, que oferirà estudis en arts escèniques, serà la primera de les universitats que s’instal·larà en aquest espai

Sitges, 21 d’octubre de 2010.- Convertir Sitges en un referent internacional de l’Economia de la Creativitat, dinamitzar, diversificar i desestacionalitzar l’economia del municipi, crear nous llocs de treball i esdevenir un pol d’atracció d’artistes i talent són els principals objectius del projecte QUALIA Sitges. Espai Creatiu del Mediterrani. L’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, ha presentat avui aquest projecte de ciutat, econòmic, social, formatiu i territorial que integra art, tecnologia, economia i territori en un concepte únic i innovador, que convertirà Sitges en centre de referència internacional de les arts i la creativitat.

Baijet ha explicat que “QUALIA Sitges és el fruit d’un treball que va començar el 2003, orientat a establir una visió estratègica que, reafirmant els valors del passat, aconsegueixi la prosperitat econòmica i social de Sitges i marqui el camí a seguir fins el 2030”.

El projecte QUALIA Sitges. Espai Creatiu del Mediterrani es vertebra sobre quatre plans estratègics: Espai de la Mediterrània; Sitges, Vila de festivals; Liceu de Sitges i Campus QUALIA Sitges. El primer, l’Espai de la Mediterrània, és un espai de convivència entre tradició i actualitat que neix amb l’objectiu de preservar el patrimoni arquitectònic i cultural del nucli històric de Sitges i dinamitzar-lo cultural i artísticament. Sitges, Vila de festivals és una marca que posiciona Sitges com a referent cultural i que garanteix una oferta artística de qualitat al llarg de l’any. El Liceu de Sitges contempla dotar a Sitges d’una Escola municipal de música, dansa i teatre, així com d’una Escola municipal d’Arts plàstiques i audiovisuals. Per últim, el Campus QUALIA Sitges és l’eix més important del projecte i avui s’ha donat el tret de sortida a la seva posada en marxa.

Campus QUALIA Sitges, un espai únic a Europa

El Campus QUALIA Sitges és un espai pensat per a la innovació i la formació que reunirà centres formatius, empreses i organitzacions vinculades als sectors emergents amb més projecció de futur a nivell local i internacional.

El Campus QUALIA Sitges ocuparà un espai de 100.000 metres quadrats, situat entre el Sitges Centre de Disseny i el Parc de Can Robert. Es tracta d’un espai que acull diversos parcs, equipaments públics, centres educatius i edificis dedicats a la innovació, incubació i acceleració de projectes artístics, culturals i empresarials; un espai per a la formació, retenció i atracció de talent. Les edificacions integrants del Campus QUALIA Sitges seran ecosostenibles i pensades per a la preservació del medi ambient.

Impulsat per l’Ajuntament de Sitges, el Campus QUALIA Sitges compta amb el suport econòmic del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i el Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya a través del programa Talent Emprenedor.

El Barcelona Institute of Performing Arts aposta per QUALIA Sitges

Sitges aposta per tenir centres universitaris reconeguts internacionalment. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sitges ha adjudicat l’assentament al municipi del Barcelona Institute of Performing Arts, una universitat dedicada a la formació en arts escèniques.

La futura universitat s’ubicarà en un espai de 20.000 metres quadrats, on preveu comptar amb 1.500 alumnes d’arreu del món que es formaran en interpretació, dansa, música, disseny d’escenografia i teatre, entre d’altres; a través de graus, postgraus i màsters.

El Màster Pla del projecte

El Màster Pla del projecte ha estat elaborat per Fundación Metrópoli, una institució de projecció internacional que té com a missió contribuir a la innovació i al desenvolupament sostenible de les ciutats i territoris. El projecte estableix les directrius per al desenvolupament del Campus QUALIA Sitges i està recollit en un llibre ja editat i presentat avui.

El pla preveu tres tipologies d’edificis singulars i ecosostenibles. La primera, els Cubs d’Innovació – Caus Ferrats del segle XXI, edificis destinats a la incubació d’idees i a la innovació. La segona tipologia, els Edificis Zero, dissenyats per a l’atracció d’empreses creatives i de talent, amb una arquitectura de caràcter experimental amb l’objectiu de zero consum d’energia, zero consum d’aigua i zero generació de residus. Per últim, els Mat Buildings són construccions horitzontals integrades dins les denominades topografies intel·ligents i estan pensats per acollir diverses activitats relacionades amb el món del disseny d’avantguarda; així com empreses de serveis com bars i restaurants.

Aquests edificis estaran distribuïts en el Saló Mediterrani, l’eix verd que vertebra tot el Campus QUALIA Sitges. El projecte també inclou l’Espai Escènic i Audiovisual, amb capacitat per a 800 persones i que disposarà d’una de les sales d’assaig més grans i amb més prestacions d’Espanya; i la Plaça de l’Esport.

Sitges Centre de Disseny

El Sitges Centre de Disseny és una peça clau de dinamització del teixit empresarial i de QUALIA Sitges. Espai Creatiu del Mediterrani, ja que en aquest centre hi haurà el Centre d’empreses creatives, on podran instal·lar-s’hi 10 empreses de nova creació amb activitats vinculades a la innovació i a les noves tecnologies. En aquest mateix emplaçament també hi haurà  l’Oficina de l’Economia de la Creativitat.

QUALIA Sitges. Espai Creatiu del Mediterrani disposa de pàgina web pròpia, www.qualiasitges.cat, des d’on els ciutadans i persones interessades en les arts i la creativitat podran informar-se del projecte.



QUALIA Sitges. Espai Creatiu del Mediterrani                                        www.qualiasitges.cat
QUALIA Sitges. Espai Creatiu del Mediterrani és un projecte de ciutat econòmic, social, formatiu i territorial que comptarà amb universitats, professionals, empreses i artistes vinculats a la innovació i la creativitat, i que potenciarà la formació i la cultura. Els objectius de QUALIA Sitges són dinamitzar i diversificar l’economia de Sitges i convertir la ciutat en un nou referent internacional en el nou sector de l’Economia de la Creativitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada